PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2009. szeptember 16.

Lerakták a tudásközpont alapkövét

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 12:11


A város, a megye és az egyetem prominensei 2009. szeptember 16-án, délelőtt elhelyezték a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásának, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont alapkövét.

A „Kaptár” névre keresztelt 13.000 m2-es, a mai felhasználói igényeknek megfelelő regionális könyvtár és tudásközpont felépítése elsősorban a város és a régió lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja, de alkalmas lesz közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

Az új intézmény integrálni fogja a város három jelentős könyvtárát: a Pécsi Városi Könyvtárat, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát, továbbá, magába foglalja majd a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának, illetve Közgazdaságtudományi Karának könyvtárait is.

Két, egyenként 200 fős előadóterem is helyet kap az épületben, melyeket az egyetem fent említett két kara fog használni, de összenyithatóságuk révén nagyobb rendezvények befogadására is alkalmas. Egy 150 fő befogadására képes konferenciaterem szolgálja majd az egyetemi és könyvtári igényeket. A tudásközpont-funkciót további számos kutatószoba, internetes munkaállomás és egyetemi kutatóközpont erősíti majd.

A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont építészeti tervpályázata 2007 áprilisában zárult le, a nyertes pályaművet a budapesti Török és Balázs Építész Iroda Kft. készítette el. A tervezők által elkészített engedélyezési tervdokumentáció alapján lefolytatott engedélyezési eljárás eredményeként Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008. szeptember 25-én jogerőre emelkedett építési engedéllyel rendelkezik.

(Forrás: Pte.hu)

Reklámok

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: