PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2010. május 17.

A Tudásközpont XXI. századi szolgáltatásokat hoz

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 17:34


Átmenetileg bezárt a Csorba Győző Megyei Könyvtár. Hamarosan ez történik az Egyetemi Könyvtárral is, hogy szeptembertől együttesen, újjászületve a Tudásközpontban üzemeljenek.

Nem kell megijedni, a visszahozott könyveket napi négy órában fogadják az Apáca utcában, de a kölcsönzés szeptemberig csak a fiókkönyvtárakban (Csipke, Pinokkió, Kertvárosi, stb.) a Várkonyi Nándor Könyvtárban és még két hónapig a Központi Egyetemi Könyvtárban lehetséges, utóbbi kettővel ugyanis januártól integrációban működik a megyei egység – tudtuk meg dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka igazgatótól. Az ok pedig az, hogy előbb rádiófrekvenciás chipeket ültetnek minden kötetbe, majd így felcímkézve félmillió dokumentumot költöztetnek át a szeptemberben megnyíló Tudásközpontba.

Arról már dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója számolt be, hogy a Központi, valamint a Jogi és Közgazdasági Könyvtárból 700 ezer dokumentumot visznek át hasonló chipes megoldással az új objektumba. Több tízmillió forintba kerül mindkét egységnél az átállás, és rendkívül hosszadalmas a munka. A Benedek Ferenc Jogi és Közgazdasági Könyvtár május 31-én zár be (a helyén szeptembertől Tanulmányi osztály működik majd), az olvasóterme viszont egy hónapig még fogadja a hallgatókat. Július elsején aztán itt is lehúzzák a rolót, valamint a Központi Egyetemi Könyvtárban is.


Vonalkóddal látják el a könyveket

A könyvek tényleges átköltöztetése augusztus hónapban zajlik, a Dél-Dunántúli Regionális Tudásközpont avatója (így tehát az összevont könyvtáraké is) előreláthatólag szeptember 8-án lesz, s ennek keretében itt rendezik az országos tanévnyitót.

Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes a Tudásközpont Könyvtárszakmai Irányító Testületének (KIT) elnökeként azt is kifejtette, hogy ekkor könyvtári hetet szerveznek, ahol a lakosságnak a gyakorlatban mutatják be az új szolgáltatásokat. Szeptembertől együtt kezelik tehát a két könyvtár kötetállományát, így az olvasó kétszer akkora kínálatból, több mint egymillió dokumentumból válogathat. Az új helyen év végéig érvényesek az idei könyvtári jegyek, méghozzá az országban példa nélküli nyitva tartással: hét napon át 8-tól 20 óráig várják a látogatókat.

Az új hely előnyei: A Tudásközpontban jóval nagyobb lesz az olvasásra igénybe vehető tér. A szabadpolcos könyvállományt a korábbi négyszeresére bővítik, s javul az olvasói PC-hozzáférés, 350 számítógépet lehet majd használni. Egyedülálló újdonság a technikai forráspontok kialakítása – itt egy helyen szkennelni, színesen nyomtatni, spirálozni lehet. Kutatófülkéket, csoportos tanulószobákat is kialakítanak.

Frekvenciás jelek: A rádiófrekvenciás (RFID) termékazonosító chip használata külföldön bevált módszer a könyvtárakban, de hazánkban még csak egyetlen szakkönyvtárban működik. Nagy haszna van a leltározásnál, a lopásvédelemben, de segít a statisztikák készítésénél és egyszerűbb így a könyvek előkeresése. Összekapcsolják egy automata kölcsönző- és visszavevőgéppel is, így az olvasó maga intézhet mindent.

Olvasói extrák: Az Egyetemi Könyvtárban bevezetett távoli elérést itt is megvalósítják: e-mailen és sms-ben is meg lehet hosszabbítani az olvasójegyet, a lejáratról, tartozásról értesítést kérhetünk, de dokumentumokról is kaphatunk szkennelt másolatokat. A két könyvtár adatbázisát összekapcsolják, melyekben egységes rend szerint böngészhetünk. Közös lesz a könyvtárak honlapja, és az olvasójegye is.

(Forrás: Bama.hu / Mészáros B. Endre)

Reklámok

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: