PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2010. május 18.

Készül a pécsi tudásközpont

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 17:39


Nincs akadálya annak, hogy két hónap múlva, a tervezett határidőre átadják Magyarország legmodernebb és egyik legnagyobb könyvtárát, az Európa kulturális fővárosa programban Pécsett megépülő tudásközpontot. Az egy év alatt elkészülő, ötmilliárdos fejlesztés eredményeként tizenháromezer négyzetméteres, nagy könyvtár jön létre. A többfunkciós házban intézmények könyvállományai kapnak majd helyet. A többfunkciós házban jó néhány intézmény könyvállománya kap helyet.

Pécs három jelentős könyvtárát – a városit, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és a tudományegyetemét, valamint a jogi kar és a közgazdasági könyvtárait – foglalja magába a készülő épület, amelyben tanulótereket, raktárakat, folyóirat-olvasókat és rendezvények megtartására alkalmas helyiségeket is kialakítanak.A többfunkciós házban jó néhány intézmény könyvállománya kap helyet (Fotó: Hathazi Andrea)

Két kétszáz ülőhelyes előadótermet is megvalósítanak, amelyeket össze lehet majd nyitni, így nagyobb konferenciák rendezésére is alkalmasak lesznek. Emellett a tudásközpont-funkciót számos további kutatószoba, internetes munkaállomás és kutatóközpont erősíti. A gyermekekről sem feledkeztek el a tervezők, nekik a legfelső szinti tetőkerthez kapcsolódó gyerekkönyvtárat és játszószobát alakítanak ki. Közösségi funkciókat is kap a ház – kiállítótér és kávézó-étterem is várja majd a látogatókat.

A Pécs belvárosában tapasztalható mindennapos parkolási gondok az új könyvtárnál nem jelentkeznek majd, hiszen az épület mögött 261 férőhelyes parkolót létesítenek, míg a pihenni vágyókat az intézmény körül, a tervezési terület be nem épített részén liget várja majd.

Mint azt Merza Péter, a Pécs2010 Menedzsmentközpont Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatója elmondta, az egy évvel ezelőtt kitűzött június 23-i átadási határidőt tartani tudja a Kossuth-díjas Balázs Mihály tervei alapján a kivitelezést végző Gropius Zrt., így szinte a teljes nyár a könyvtárak rendelkezésére áll a ház belakásához. A tervek szerint a 2010/2011-es tanév országos megnyitóját a miniszter a tudásközpontban tartja szeptember elsején. Ettől kezdve lesz bárki használhatja a tudásközpont.

Az ötszintes épület érdekességei közé tartozik a mészkő-üveg homlokzati burkolat és a ház eszmei központjaként működő kaptárszerű, üreges képződmény. Ez a belül Zsolnay kerámiával burkolt tér végigfut az épület belsején. A könyvtárakat a pinceszinti raktár szolgálja majd ki. Az olvasótereket, a folyóirat-olvasókat és a tanulóhelyeket az épület 1-3. emeletein alakítják ki, a 4. emeleten a zenei könyvtár lesz.

Könyvtárbusz indul

A tervek szerint a létesítményben kap helyet a helyi kisebbségkutatás is, amely jelenleg a pécsi egyetem különböző karain összehangolatlanul folyik. A jogi alapot az EGTC (European Grouping for Territorial Cooperation), azaz az európai területi együttműködési csoportosulás jelenti, amelynek törvényi hátterét Magyarországon már megteremtették. A könyvtár kapcsán említést kell tenni egy új szolgáltatásról is, amely szintén a nyáron kezdődik. Az év második felében ugyanis százmillió forintos támogatással, internetkapcsolattal „felvértezett” könyvtárbuszt helyez üzembe a megyei önkormányzat. Ez öt baranyai kistérségben szállítja majd házhoz a könyveket.

(Forrás: Magyarhirlap.hu / Korb Zoltán)

Reklámok

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: