PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2010. október 25.

Ma nyílik a tudás kapuja

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 12:14


Október 21-22 én, a pécsi Tudásközpontban tartott „Tudásközpont: Összefogással a közös cél sikeréért” konferencián jelentették be Baranya, Pécs, és a Tudásközpont vezetői, hogy az épületben megtalálható könyvtár október 25-étől teljesen megnyílik az olvasóközönség előtt.

Az ünnepségen felszólalók – dr. Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Bódis József. a PTE rektora, és Páva Zsolt polgármester mindenekelőtt az új épületet, és a benne megtalálható könyvtárak hatalmas eszmei értékét méltatták. Hargitai János kiemelte, hogy a projekt megvalósítása az EKF-hez kapcsolódók között meglehetősen gördülékenyen zajlott, és reményét fejezte ki, hogy a központ működése is hasonlóan simán fog zajlani. Amint már a szeptember eleji évnyitón is megemlítette, reméli, hogy a Tudásközpont az Árkád konkurenciája lehet, hogy legalább akkora közönséget vonzanak majd a könyvtárak, mint a bevásárlóközpontok. Beszédében problémáktól mentes működést kívánt a Tudásközpontnak dr. Bódis József is, Páva Zsolt pedig a városba beillesztett új épület modern jellegét dícsérte.

Az ideköltözött megyei és egyetemi könyvtárak igazgatói, dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka, és dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes pedig köszönetet mondtak az épületért a városnak, és az építtetőknek.

A Tudásközpontban tulajdonképp három könyvtárat, a megyei, az egyetemi, és a közgazdasági-jogi könyvtárakat vonták össze. Maga az épület nem csak külsejét tekintve high-tech; a könyvek RFID (rádiófrekvenciás azonosító) chippel vannak ellátva; így a kölcsönzés már teljesen papír nélkül, és igen gyorsan fog zajlani. A kölcsönzés, és könyv-visszavétel is történhet automatikus módon, és a könyvtár a hét minden napján reggel 8-tól este 8-ig látogatható lesz majd. Négy szintet foglalnak el a szabadpolcok, és egyéb gyűjtemények, és szinte mindegyik emeleten találhatóak számítógép-terminálok, amelyek az Internethez, és a könyvtár kölcsönzőrendszeréhez biztosítanak hozzáférést.

A könyvtárak mellett több konferenciaterem is található az épületben, valamit egy nagyelőadó (ahol a konferencia és korábban a PTE évnyitója is zajlott), amelyben a PTE jogász és közgazdász hallgatóinak előadásokat is tartanak.

A megnyitó után Szentkereszti István népi iparművész, Kapoli-díjas alkotó munkáját, az Újjászületés című szobrot avatta dr. Hargitai János. A szobor egy gesztenyefa gyökeréből készült, amely növény a népi kultúrában fontos szerepet tölt be, jelképezi az életet, az állandóságot is. Az alkotás azonban nem csak szobor, hanem emberközeli használati tárgy is; rá lehet ülni, körbetapogatni.

A konferencia első része után rövid sajtótájékoztatón avatta be néhány tárgyilagosabb részletbe a sajtó munkatársait a megyei közgyűlés elnöke; az épület fenntartása ugyanis várhatóan sokkal többe fog kerülni, mint az eddigi könyvtáraké. 65%-ban a megyei önkormányzat a tulajdonos, de a maradék részt birtokló Pécsi Tudományegyetem állja majd a fenntartási költségek 51%-át. Hogy ez mennyi lesz, azt csak év végén fogják tudni megmondani, de mindenképp hatalmas terhet jelent majd a tulajdonosok számára.Azonban az épület nem csak könyvtárként, hanem konferenciaközpontként, és egyéb programok helyszíneként is funkcionálhat, így jogos a remény, hogy az ezekből befolyó pénz segíti majd a fenntartást.

Dr. Hargitai János hozzátette, hogy ezt a fenntartási költséget a megyei önkormányzat mindenképpen biztosítani akarja, még azon az áron is – ami egyébként várható, hiszen nagyon sok kulturális intézményt működtet az önkormányzat párhuzamosan – hogy egyéb helyektől kell pénzt elvonniuk.

A konferencia folytatásaként az épületet tervező Balázs Mihály építész rendkívül őszinte és érdekes előadása – az alapgondolatoktól az épület részeinek jelentéséig – következett, valamint felszólalt Markó Tamás a Tudásközpont informatikai igazgatója, és az ide költözött könyvtárak vezetői is.

További képek, panorámafotók itt.

(Forrás: Epresso.hu / Horváth Csaba)

Reklámok

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: