PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2010. október 29.

A könyvtári munka új minősége

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 17:31


5 kérdés – 5 válasz költözésről, tervekről, technológiákról és kedvencekről


Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes
főigazgató és Szellőné
Fábián Mária főigazgató-helyettes,
PTE Központi Könyvtár

Dr. Szabolcsné Orosz Hajnalka igazgató,
Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár

Mik az átköltözés, beköltözés tapasztalatai?

A költözést több, mint két éves előkészítés előzte meg, kidolgoztuk és egységesítettük a leendő elhelyezési szisztémát. A költöztető cég már tudományterületenként kapta meg az egyes könyvtárak könyveit, a kollégák pedig az új épületben összesorolták őket a polcokon. Jelenleg az adatbázisok összetöltésén végezzük az utolsó simításokat. Hatalmas, emberfeletti munka volt.


Költözés közben…

A költözést kiválóan összeállított logisztikai tervvel és gyakorlott gárdával Maurer Péter, egykori könyvtáros kollégánk szervezte és vezette. 3 helyről kellett mindent átköltöztetni. A nehézség az volt, hogy többféle típusú dokumentum (hanglemez, kotta, aprónyomtatvány) biztonságos szállítását kellett megtervezni.

Milyen várakozásokkal élik meg a két különböző profilú könyvtár együttműködését?

Egészen új minőséget fog adni a könyvtári munkának, hogy egy szakmai-felsőoktatási és egy lakossági szolgáltatásokat végző könyvtár fog együtt dolgozni. Örülünk, hogy szélesedik a látogatói kör, olyan olvasók is találkoznak a mi könyveinkkel, akik nem kutatni, tanulni, hanem szabadidős szórakozásként jönnek a könyvtárba.


…és költözés után
(részlet a Gyerekkönyvtárból)

A két könyvtártípusnak abban kell folyamatosan partnernek lennie, hogy mindenki: az iskolás, az egyetemista, a felnőtt és a nyugdíjas korú könyvtárhasználó egyaránt megtalálja itt azt a típusú könyvtári szolgáltatást, amelyet igénybe kíván venni.

Mitől lesz ez a könyvtár igazi, modern könyvtár az Önök elképzelései szerint?

Számos könyvtári technológiát mi alkalmazunk először: ilyen például a rádiófrekvenciás (RFID) könyvazonosító rendszer, az intelligens olvasójegy vagy az automata könyvkölcsönzés. Lesznek technikai forráspontjaink, működnek távoli elérésű szolgáltatások, terveink szerint minél több dolgot lehet majd otthonról, webes felületen intézni.

Az informatikai felszereltség az ország egyik legkorszerűbb könyvtárává teszik a Tudásközpontot. Az épület impozáns adottságai, tágas terei, kényelmes asztalai, foteljei valamennyi olvasónak jó keretet adnak majd tanulásához, felkészüléséhez vagy szabadidejének eltöltéséhez. Mindezt segítik majd jól felkészült könyvtáros kollégáink is.

Válogatás a PTE Központi Könyvtár
2010 őszi újdonságaiból

  • Egyházművészet: Méry Gábor – Jankovics Marcell: A szepeshelyi Szent Márton-székesegyház. Méry Ratio, 2010
  • Informatika: Tóth Erzsébet: Hatékony információkeresés a weben: az internetes keresők lekérdezési hatékonyságának vizsgálata. Nyíregyháza : Örökségünk Kvk., 2010
  • Néprajz: Boglár Lajos: A sámán nyaklánca: indián kultúrák. Nyitott Könyvműhely, 2010
  • Nőkérdés: Katalin Fábián: Contemporary women’s movements in Hungary: Globalization, democracy, and gender equality. Woodrow Wilson C.P. – The Johns Hopkins University Press, 2009
  • Ökológia: Niklas Luhmann: Ökológiai kommunikáció: Képes-e felkészülni a modern társadalom az ökológiai veszélyekre? Gondolat, 2010
  • Politika: Kenski – Hardy – HallJamieson: The Obama victory: How media, money, and message shaped the 2008 election. Oxford University Press, 2010
  • Pszichológia: Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa. Jaffa Kiadó, 2010

Hogyan tud a Könyvtár hozzájárulni ahhoz, hogy a Tudásközpontból egyelő, valódi tudásközpont legyen?

Például az egyedülállóan hosszú nyitva tartással: minden nap reggel 8-tól este 8-ig várjuk az olvasókat. A Tudásközpont épülete egyetemi célokat is szolgál, mi pedig várjuk a hallgatókat ugyanúgy, mint a Szepesy utcában, ahol sokan „bevackolták” magukat hozzánk reggeltől zárásig, főleg a vizsgaidőszakban. A ház programkínálatát pedig szakmai programokkal, könyvbemutatókkal gazdagítjuk.

A megyei-városi könyvtár egyik alapvető feladata, hogy, „közösségi színtérként” is vállaljon szerepet. Ez ebben az épületben új feladatok sorozatát jelenti: szakmai konferenciák, rendezvények, gyermekprogramok, kiállítások megvalósítását. Óriási kihívás is ez, mert eddig nem voltak ilyen lehetőségeink, akár a tereket, akár a könyvtári és kulturális munka megtervezését és szervezését tekintjük.

Mi a kedvenc helyük az új épületben?

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS
KÖNYVTÁR ÉS TUDÁSKÖZPONT

7622 Pécs, Universitas utca 2/A.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 8-20h.
http://www.tudaskozpont-pecs.hu

A Kaptár! Az építész tervező eredeti tervei szerint a Kaptár a ház eszmei központja, de mindenki maga álmodhatja meg, hogy számára mi a funkciója. Én például egy jó koncertet is el tudnék ott képzelni.

A 4. szint: a Gyermekkönyvtár – Körbirodalommal, a Zenei Gyűjteménnyel és a Tetőkerttel. Ezen szinten több generáció is megjelenik majd, mosolygó embereket, elégedett olvasókat fogunk itt látni. Úgy ahogy – remélhetőleg – az egész Tudásközpontban is…

(Forrás: Szakkönyvajánló, 2010 ősz-tél – Kaptár Magazin, Szerk.: dr. Schenk Borbála, 7. o.)

Reklámok

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: