PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2010. november 14.

Új helyen a Központi Hallgatói Szolgáltató Iroda

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 15:41


Ott lógott a levegőben ez a költözés már több mint fél éve, bár a rendszeresen a KÖSZI-t látogató hallgatók talán el sem hiszik, hogy ilyen hamar új helyre tette át székhelyét az Iroda: kevesebb mint két nap alatt sikerült mindennel készen lenniük.

Egyetlen nap volt mindössze, amikor zárva tartottunk – meséli büszkén már az új irodában Buzgó Éva, a KÖSZI irodavezetője. Csütörtökön még működött az információs pult, pénteken összepakoltunk, s ma már itt, a Tudásközpontban várjuk a hallgatókat. Furcsa volt, hogy otthagytuk a Szántó Kovács János úti épületet, annak ellenére, hogy sokszor költözött már a KÖSZI – igaz, mindig az uránvárosi épületen belül. A munkásszállóból kollégiummá és a PTE egységeinek otthonául szolgáló épület felújítása megkezdődött, jelenleg a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrásfejlesztési Karának, az Idegen-nyelvi Titkárságnak, valamint a Gazdasági Főigazgatóságnak ad helyet.

Az új helyszín a Tudásközpont földszintjén helyezkedik el, közvetlenül a nagyelőadó terem mellett (amellett, amiben az ünnepélyes tanévnyitó vagy a Rektorkonferencia megnyitója volt). Ha a gyorsétkezde, a bevásárlóközpont vagy a benzinkút oldaláról közelítjük meg a Tudásközpontot, akkor vagy az épület melletti lépcsőn kell lesétálnunk, s ott belépve a földszintre a tér jobb oldalán keresni a KÖSZI-t, vagy a Kaptáron átvágva kicsit balra fordulva találunk rá. Ha „hátulról” érkezve lépünk az épületbe, akkor is szembetűnő.

A zöld-sárga design maradt: a sárgás-fehér bútorok mellett zöld kárpitos székek vannak az irodában, melynek alapterülete nagyobb lett, mint a Szántóban volt, s helykihasználási szempontból is ideálisabb. Ugyanúgy van két, a tanácsadások számára fenntartott tárgyaló, melyekben nyugodtan, négyszemközt lehet megbeszélni problémáinkat és ügyes-bajos dolgainkat a tanácsadókkal.

Újdonságot az jelent, hogy a Pécsi Tudományegyetem Központi Hallgatói Szolgáltató Irodája még sohasem működött olyan területen, mely nem csak az egyetemé. Kihívás lesz kezelni azt, hogy a nem felsőoktatási intézményünkhöz kötődő és/vagy nem friss diplomások mit szólnak hozzánk, milyen esetleges igényekkel lépnek fel. Mivel a beiskolázási kampány is a PTE OIG KOSZI „háza tája”, ez akár újabb nyitást jelenthet a középiskolások, fiatalok felé – bizakodott a KOSZI irodavezetője. (Ámán Anna írása)

(Forrás: UnivPécs, XI. évf., 12. sz., 2010. november 8., 11. o.)
PRO

Nem kellett sokat gondolkoznom azon, hogy miért is jó a költözés. Egyetemista vagyok, tehát sosincs időm semmire. Vagyis nincs kedvem épületből épületbe rohangászni, hogy el tudjam intézni a dolgaimat. A Tudásközpont a mi „bevásárlóközpontunk” lett, persze csakis a jó értelemben. Most már van többek között egy gigantikus könyvtárunk, egy Kaptárunk és egy nagyobb Központi Szolgáltató Irodánk is. Úgyhogy ha már eleget bolyongtunk a könyvek útvesztőiben, esetleg sok-sok oldalt jegyzeteltünk az olvasóteremben, akkor akár át is ugorhatunk egy grafológiai tanácsadásra. Vagy ha kétségbeestünk a beadandó dolgozatoktól, netán szakdolgozattól és úgy érezzük, semmi, de semmi értelme a további életünknek, keressük fel a pszichológia tanácsadókat. Ha a mellettünk elhaladó Erasmus-os hallgatók csevegéséből egy szót sem értünk, végre rávehetnénk magunkat, hogy a nyelvtudásunk fejlesztése érdekében külföldre utazzunk. A KÖSZI-ben erre is találunk módot, az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) tökéletes megoldást kínál. Ezeken felül még sorolhatnám az ösztöndijakat, pályázatokat és az egyetemi létfenntartáshoz szükséges dolgokat, mint fénymásolás, nyomtatás és így tovább. A lényeg, hogy mindezt egy helyen. Tehát, ha Tudásközpont, akkor KÖSZI. (Kónya Mónika írása)

KONTRA

Manapság egyre inkább az a tendencia, hogy mindent bezsúfolnak egy helyre. Ha valaki mondjuk cipőt akar venni, inkább bemegy a plázába, minthogy a kisebb boltokban próbálkozna. Nem mondom, hogy ez nem praktikus, de néha már azt érzem, nem is embereknek építik az újabbnál újabb csodakomplexumokat, hanem robotoknak. Ha valaki tanácsot szeretett volna kérni a KÖSZI munkatársaitól, egyszerűen bement és elmondta, mit szeretne. Most ott van közvetlenül mellette a könyvtár, a kabáttároló, a biztonsági őrök, több emeletnyi labirintus – egyáltalán nincs kedvem mindezt végigjárni a megoldandó lelki-munkahelyi problémáimmal. A fejlődés nem állítható meg, de sokkal szívesebben mennék olyan helyre, ahol rögtön emberekkel találkozom. Emellett ne felejtsük el, hogy a KÖSZI szolgáltatásai közé fénymásolás, nyomtatás, szkennelés is tartozik, ami szerintem sokaknak hiányozni fog a FEEK-ről, többek között engem is ők mentettek meg, mikor az utolsó pillanatban jutott eszembe egy sürgős fénymásolás és rohanni kellett a tanítási gyakorlatra. (Bircsár Dóra írása)

Reklámok

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: