PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. április 7.

Kitekintő: Egyetemi könyvtárak

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 10:18


Budapest – Jubileum

„A magyar közintézmények történetében egyedülálló jogfolytonos működést” – állította márciusban indult jubileumi emlékéve középpontjába a budapesti Egyetemi Könyvtár. A 450 évvel korábban a nagyszombati jezsuita kollégium részeként alapított bibliotéka a Ferenciek terén álló eklektikus palotába 1876-ban költözött be, s lett Lotz Károly freskói alatt berendezett olvasótermével az ország első nyilvános könyvtára. Az intézmény, amely a kutatóegyetemektől elvárt integrált könyvtári rendszerbe szervezte az ELTE nyolc kari és félszáz tanszéki könyvtárát, az ünnepen a féltett kincseire irányította a figyelmet. Az ősnyomtatványaikból és kódexeikből – köztük corvinákból – álló alkalmi tárlat március végéig tekinthető meg.

Szeged – Fölöspéldány

Az egyik legdinamikusabban fejlődő gyűjtemény minősítést az ezredfordulót követően nyerte el az Ady téri modern épületben évi közel hétszázezer látogatót vonzó, 200 számítógéppel felszerelt szegedi egyetemi könyvtár. Az állományi ranglista szerinti hatodik legnagyobb magyar bibliotéka mostoha körülmények között született. A Trianon után kényszerűen Szegedre áttelepített Ferenc József Tudományegyetemnek ugyanis minden ingósága Kolozsvárott maradt. A könyvkínálat előbb a társintézményektől levetett fölös-, majd az ügyészségi kötelespéldányokból állt össze, 1949 után az államosított egyházi és főúri gyűjteményekkel (köztük az Esterházy családéval) gyarapodott. E könyvtár őrzi az egyetlen épen maradt példányt az 1698-ban Misztótfalusi Kis Miklós műhelyében készült Szakácsmesterségnek könyvecskéjéből.

Pécs – Fitz-örökség

A pozsonyi egyetem ugyancsak kényszerű, 1923-as költözésekor lett a város 1774-ben alapított püspöki könyvtárából – az épület és a 30 ezres gyűjtemény örökös használatra átengedésével – egyetemi bibliotéka. Az intézmény élére 1930-ban került Fitz József, aki fél évtized alatt, országos példát mutatva, betűrendes szak- és címszókatalógust hozott létre, s lefektette a könyvtártudomány korszerű alapelveit. (Fitzet – akinek nevét ma a szakma legmagasabb díja viseli – nem kis részben pécsi működése nyomán nevezték ki 1935-ben az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójává.) Az intézmény ma hat kari és öt intézeti gyűjteményével integrált könyvtári rendszerkéntműködik, a tanszéki könyvtárak viszont megtartották önállóságukat.

Budapest – Egyesített

A nagy könyvtári átrendeződés évében, 2001-ben a Budapesti Műszaki Egyetem 1909 óta Lágymányoson működő könyvtára kebelezte be az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (0MIKK) állományát – köztük az 1900 óta gyűjtött szabadalmi leírásokat –, s vette át nevét és feladatkörét. (Az 0MIKK patinás Múzeum utcai épületében, a Károlyi-palotában a közelmúltig hallgatói információs központ működött.) Az egyesítéssel a BME-0MIKK a negyedik legnagyobb könyvtárrá vált, az átszervezés és korszerűsítés révén a megmaradt tevékenységek bevételt is hoznak, s fél évtizede a muzeális állomány számbavétele is megkezdődött.

Debrecen – Nemzeti

Az ezredfordulón a debreceni universitas rektorának közvetlenül alárendelt Egyetemi és Nemzeti Könyvtár hatmilliós könyvtári egységével a hasonló intézmények között messze az éllovas, az országos bibliotékák rangsorában pedig a második. Mindezt egy 1952-es intézkedés alapozta meg, amikor az intézmény megkapta a kötelespéldány-gyűjtés jogát és feladatát. Így, elvben, a cívisvárosban minden Magyarországon megjelenő könyvből, periodikumnak nevezett lapból, nyomtatványból és úgynevezett hangzó dokumentumból található legalább egy példány.

(5 * 1 perc: Egyetemi könyvtárak. Forrás: HVG, 12. sz., 2011. március 26., 39. o.)

Reklámok

Hozzászólás »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: