PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. április 13.

Vas István Könyvtara

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 08:12

Megelevenedik a kiváló pécsi irodalmár különleges gyűjteménye

Vas István a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja volt. Költőként és esszéíróként is kiemelkedőt alkotott, maradandó életművet hagyott az utókorra. Könyvgyűjteményében a világirodalom mellett a 20. század kortárs magyar irodalmának számos unikuma helyet kapott. A zömmel szépirodalmi művek mellett szép számban megtalálhatóak történelmi, vallástörténeti munkák is. Műfordító lévén nagyon erős külföldi, elsősorban német, francia és angol költészeti anyag egészíti ki gyűjteményét. A kötetek mindegyikében szerepel a költő aláírását mintázó, már halála után készített ex libris, a korai kiadásokban pedig emellett ott díszeleg a puhaceruzás bejegyzés: „Vas István tulajdona”.Részlet a Vas istván Gyűjteményből

Felesége, Szántó Piroska férje végakaratának eleget téve a csaknem 8000 kötetes könyvtárat felajánlotta a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának, feltételül szabva a gyűjtemény egyben tartását. A könyvek pécsi elhelyezése oktatási és kutatási szempontból is nagyjelentőségű, használata az arra kijelölt Kutatóteremben lehetséges. Életéről és munkásságáról lehet olvasni a http://kulongyujtemenyek.lib.pte.hu/kk-vasistvankonyvtara oldalon.

Ahhoz, hogy az olvasókat, érdeklődőket még inkább közelebb hozzuk ehhez az igen értékes gyűjteményhez, az Egyetemi Könyvtár minden hónapban „Beszélgetések a Könyvtárban” címmel a T.Á.M.O.P. 3.2.4-08/1-2009-0033 „Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal” c. pályázat keretén belül a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont Vas István gyűjteményében rendezi meg olvasásnépszerűsítő programjait.

Darvasi Réka – PTE Egyetemi Könyvtár

(Forrás: Szakkönyvajánló, VIII. évf. 1. sz., 2011. tavasz – Kaptár Magazin, Szerk.: dr. Schenk Borbála, 10. o.)

Reklámok

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: