PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 1.

Ingyen letölthető a Zenei hálózatok című kötet

Filed under: Tudásközpont — ambrusa @ 08:26


A hip hoptól a drum and bassig, a világzenétől a black metalig számos műfaj kultúrájáról és a digitális zenei forradalom hatásairól is szól a májustól kapható Zenei hálózatok: Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában című kötet, mely magyar nyelven elsőként közöl tanulmányokat egyes műfajokról és a zenei kultúra legújabb változásairól. A könyv nem csak nyomtatott formában jelent meg, digitális változata ingyen letölthető és megosztható az interneten.

Az ezredfordulót követően csak pár év kellett ahhoz, hogy szinte minden megváltozzon, ami a zenéhez az addig megszokott módon kötődött. A korábban rongyosra hallgatott kazettagyűjtemények darabjaihoz ma már alig találni egy átlagos háztartásban megfelelő lejátszót, a néhány évvel ezelőtt felhalmozott, eredeti és másolt CD lemezek többnyire használatlanul hevernek tokjaikban, a nagyobb lemezboltok helyén ruhabolt vagy egy újabb gyorsétterem nyílt. Pedig mindössze annyi történt, hogy megjelent egy olyan formátum, ami lehetővé tette a zene korlátlan másolását és gazdaságos tárolását. Ez a két tulajdonság elég volt ahhoz, hogy a zenehallgatók szinte automatikusan zenemegosztókká és -terjesztőkké váljanak a szélessávú internet térhódításának is köszönhetően, és ezzel megváltozzon minden, amit addig például a szerzői jogokról, a felvételek minőségéről, a műfajokról és zenei közösségekről gondoltunk.

A Zenei hálózatok című, a BME oktatói által szerkesztett és a L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelenő kötet magyar nyelven elsőként járja körbe a témakört és gyűjt össze az új, online médiatértben formálódó közösségekkel foglalkozó írásokat: például a MySpace és a YouTube zenekari karrierekre, közönségekre gyakorolt hatásáról, a zenei újságírás és blogolás viszonyáról, a szerzői jogok megváltozott szerepéről. A gyűjtemény legtöbb tanulmánya emellett egy-egy ismertebb vagy különlegesebb műfajhoz kötődik, így az írások betekintést adnak például a balkáni világzene, a deathcore, a black metal, a hip hop, a drum and bass, a kísérleti elektronikus zene, a nemzeti rock, vagy éppen a psytrance globális és lokális színtereinek életébe is.

Kivételes módon a megjelenést követően a könyv teljes tartalma teljesen ingyen is elérhető az interneten: a Mito által pro bono tervezett és kivitelezett, a Zeneihalozatok.hu címen elérhető oldalon – mindössze egy választott közösségi platformon (Facebook, Twitter, iWiW) való megosztásért cserébe – letölthető a kötet egésze, illetve az egyes fejezetek.

A kötet témáihoz kapcsolódó, a digitális kultúra, technológiai trendek, műfajok, közösségek és zene kapcsolatával foglalkozó bejegyzéseket, posztokat pedig a Zenei hálózatok blogon illetve Facebook-oldalon követhetik az érdeklődők.

(Forrás: Prim Online)

Reklámok

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: