PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 2.

Uluk és a Galaktikus Közkönyvtár

Filed under: Inform Atika — ambrusa @ 09:00


Nem mondhatnám, hogy különösen izgalmas munkám van. Egész életemet könyvek közt élem, ez igaz, hát mit is várhatnék… De azért arról se’ feledkezzünk meg, hogy a könyvtár, amiben dolgozom, nem egy akármilyen poros, kisvárosi magazingyűjtemény, hanem maga a Közkönyvtár! Egy egész bolygót elfoglaló, elfeledett technológiával működtetett, intergalaktikus információ-gyűjtemény! Az ember azt hinné, itt azért történnek érdekes dolgok.

Na jó, nem panaszkodom, néha valóban történik olyasmi, amire nem lehet azt mondani, mindennapos dolog. Van az úgy, hogy a könyvtár bizonyos részeire nem szívesen mennek a takarító robotok. Vagy hogy meglátogat egy csapat Tökéletes, és öt fővel kevesebben maradnak életben, mire távoznak… Van az úgy. De egy ilyen grandiózus helyen nagy volumenü eseményekre számítanánk minden nap!

A galaxis túlsó feléből, valami ismeretlen bolygókormányzó, ideküld egy névtelen kis professzorocskát, aki a Walerek irodalmát akarja tanulmányozni. A kis mitugrász meg előre jelzi az érkezését, mintha legalábbis vörös szőnyegre számítana, az űrkikötőbe érkeztekor! Aztán felsorolja azon könyvek címét, melyeket tanulmányozni óhajt, megkérve rá, hogy érkezésére szedjem össze ezeket, és biztosítsak számára egy nyugodt olvasótermet! Mintha semmi más dolgom nem lenne, mint a hozzá hasonlók kiszolgálása!

Mondjuk, nincs is. Momentán.

Nekiláttam ennek a felelősségteljes feladatnak. Először is ellenőriztem, megvannak-e a kívánt művek a kartotékban. Ez amolyan rutineljárás volt, merthogy majd’ egy évszázados ittlétem alatt még egyszer sem fordult elő, hogy olyan könyvet keressek, ami nincs meg… Legfeljebb az igénylő biztonsági szintje nem volt megfelelő. Mondjuk ilyesmi is már nagyon-nagyon régen történt.

Második lépés a keresett könyvek gyakorlati fellelhetőségének megállapítása, konkrétan, hogy melyik faj, téma, minőség, és végül cím, és szerző kartotékjában leledzik a kicsike? Különös bolygó a közkönyvtár, a földrajzi távolságoknak semmi jelentősége, hiszen a tértorzító eljárásnak köszönhetően, bárhová el lehet jutni, három lépéssel. Viszont, hogy gyakorlatilag hová jutunk el, egy adott könyv keresése közben, az teljességgel ellenőrizhetetlen… Persze elképzelhető, hogy valahol mélyen, a központi számítógép memóriájában meg van ez az információ is, tehát hogy mit hol találunk meg földrajzilag, ám hogy hogyan kell ezt előcsalogatni a gépből, ahhoz már régen nem ért senki…

A harmadik lépésnél kell először fölkelni a kartotékozó székből. Megadom a számítógépnek, hogy melyik könyv lesz az első, majd kilépek az „irodámból” azon az ajtón, amelyik felett kigyullad az a bizonyos zöld fény. Az ajtó mögött, ha nem kérek semmit a kartotékozótól, maga a Könyvtár van, a saját csöppnyi kis bolygókerület-hosszúságú könyvespolcaival, a legelején kezdve. Saját tippjeim szerint, ha egyszer megőrülnék, és számítógépes fedezet nélkül indulnék el az egyik irányba, olyan 8 év múlva érkeznék meg a szoba túloldalára… Éhen nem halnék, annyi bizonyos, hiszen étel-automaták teljes hálózata gondoskodik az „épület” egész területén a gasztronómiai élvezetek netovábbjáról. És valószínűleg az unalomtól sem kellene tartanom… (Részlet – Forrás: http://kozkonyvtar.sfblogs.net/2010/06/24/uluk/)


Hét standard földi évvel ezelőtt, 2003-ban az Avana Egyesület pályázatot írt ki, amelyen két ifjú tehetség is elindult. Anonymus Chynewa és Jimmy Cartwright úgy gondolták, hogy valami igazán új, valóban egyedi világot találtak ki. Megalkották a Közkönyvtár galaxisát, melyet ötvöztek egy korábbi, Mythos-nak elnevezett horrorverzumukkal, valamint ihletet merítettek Túri András: Tiltott könyvek című novellafüzérérből. Ténykedésüket, fáradtságos munkájukat siker koronázta. Bár a pályázaton nem értek el helyezést, novelláik oly mértékben megtetszettek az egyik zsűritagnak – az akkori Új Galaxis tudományos-fantasztikus antológiát szerkesztő Ambrus Attila Józsefnek –, hogy beválogatta azokat a soron következő, 3. kötetbe.

Ha kíváncsi a Közkönyvtárban folyó dolgokra, akkor látofgasson el a blog-oldalra!

Reklámok

3 hozzászólás »

  1. Egyetlen apró megjegyzés: Uluk nem azonos a közkönyvtárossal. A Közkönyvtáros neve Two-Head, vagy más néven Frenk-Bob. Uluk egy másik karakter…

    Hozzászólás Szerző: Athor — 2011. június 7. @ 14:27

  2. Kedves RpgKlan! Köszönjük a helyreigazítást.

    Hozzászólás Szerző: Tudásközpont — 2011. június 7. @ 14:42

  3. Szóra sem érdemes. :)

    Hozzászólás Szerző: Athor — 2011. június 8. @ 11:55


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: