PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 3.

Ékírásos táblákról készít 3D-s nyomatokat egy amerikai egyetem

Filed under: Inform Atika — ambrusa @ 11:13


Élethű, háromdimenziós nyomatokat készítenek a sumér és babiloni ékírásos táblákról a Cornell Egyetem munkatársai.

A mai asszirológusok a sumér és babiloni ékírásos táblákat digitális fotók, vagy a feliratokról kézzel másolt szövegek segítségével kutatják, bár a legideálisabb még mindig az, ha valaki élőben látja a forrásokat. A tudományos fejlődés ezen a téren is töretlen: Hod Lipson, a Cornell Egyetem segédprofesszora háromdimenziós szkennerekkel végzi a táblák reprodukálását.

Az egyik végzős hallgatójával együtt Lipson a kutatás során optikai szkennert alkalmaz, amit egy minden rétegről másolatot készítő technológia egészít ki. „Hatalmas segítséget jelentene, ha sikerülne egy nagyon pontos reprodukciót készítenünk” – jelentette ki David I. Owen ókorkutató.

A táblák latex öntőformákban másolhatók, azonban ezzel könnyen kárt lehet okozni a szövegben. A legfontosabb technológiai újítás a digitális fotográfia, amelynek legfőbb előnye, hogy az így elkészített képek azonnal, egyszerre több millió kutatóhoz érnek el.

„A fotókon még azokat is el lehet olvasni, amit kézben tartva, a fény dőlésszöge miatt esetleg nem” – nyilatkozta Owen egyik diákja. Lipson amint meghallotta Owen kutatásának eredményeit, azonnal kutatótársa segítségére sietett, s a másolatok nyomtatásával kísérletezett. Az igazi kihívás az volt, hogy meg kellett ‘teremteni’ az ékírásos táblák tömegét és anyagát, amivel ugyanazt az érzést kelthették, mint ha egy valódi műkincset fognánk a kezünkben.

Az első háromdimenziós reprodukciók rendkívüli élethűek lettek, de még további finomításokra van szükség; Lipson szerint erre a CT-szkenner lehet a megoldás. „Alapvetően két, már létező technológiát használunk, a szkennert és a háromdimenziós nyomtatást, csak teljesen új módon, amivel még több diákhoz és kutatóhoz juttatjuk el a táblákat” – mondta el Lipset.

A saját ékírásos táblánkat itt készíthetjük el.

(Forrás: Mult-kor.hu)

Reklámok

Hozzászólás »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: