PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 3.

Uniós DRM-reform

Filed under: Inform Atika — ambrusa @ 10:30


A kreativitást ösztönző jogok hatékonyabb védelme, és nagyobb szabadság a hozzáférés terén – ezt a két, látszólag ellentétes igényt kell kielégítenie az EU új szellemitulajdon-védelmi szabályozásának. A napokban elfogadott jogalkotási stratégia szerint a szerzői jogok, illetve azon belül is a digitális jogkezelés (digital rightsmanagement – DRM) rendszerét alakítják át a legalaposabban.

A digitálisan rögzített szellemi termékek esetében a legfontosabb újdonság a több területre vonatkozó felhasználási engedélyek bevezetése lesz, ahol egyelőre a nemzeti jogszabályok vannak uralkodó szerepben. A cél egy egységes európai digitális piac létrehozása, ahol a felhasználás (letöltés, másolás, lejátszás stb.) engedélyezése egyszerű, a képződő bevételek pedig átlátható módon és igazságos rendszerben oszlanak meg a mű létrehozói, illetve kereskedelmi terjesztői között. A zenei iparág várhatóan egészen új jogkezelési rendszert kap (ebben az ágazatban ütközött ki leginkább az ellentmondás a meglévő jogszabályok és az átalakult technikai környezet illetve felhasználói szokások között).

Megszűnik az olyan nyomtatott anyagok digitalizálásának és internetes elérhetőségének korlátozása, amelyek szerzői jogvédelem alatt állnak ugyan, ám a jogtulajdonosuk ismeretlenek vagy nem fellelhetőek. Várhatóan valamilyen közös alapba folynak majd be a bevételek, amelyekből az időközben “megtalált” jogosultak megkaphatják majd a nekik járó díjat. Formálódik a megállapodás a kereskedelmi forgalomban már nem lévő művek digitális kiadhatóságáról is: itt is a bevételmegosztás és az engedélyezés átalakítása lehet a megoldás.

(Forrás: Nol.hu)

Reklámok

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: