PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 14.

Cathy levele Paulnak. London, 1911. június 14.

Filed under: Levelek a könyvtárból — ambrusa @ 09:10


Drága, Egyetlen Paul! Megkaptam levelét, melyben volt kegyes mindennapjai eseményeit megosztani velem. Nagyon jól esett szívemnek a levél tartalma és a részletes leírása annak, hogy mivel is tölti napjait, s milyen környezet öleli körül. Kérem, hogy ezen túl is mindenképpen ossza meg velem minden gondolatát, hadd érezzem Önt még oly’ távol is nagyon közel magamhoz, hiszen nem telik el nap, hogy gondolataimban meg ne jelenjen.

Drága Paul, az, hogy Amerikában felkapott lett az orosz irodalom nagyja [Lev Tolsztoj], talán annak is tudható be, hogy fél évvel ezelőtt [november 20.] bekövetkezett halála nagy űrt hagyott maga után az irodalom történetében. Az Anna Kareninát alig egy éve fejeztem be, előtte pedig volt szerencsém a Háború és béke köteteit olvasnom. Írójának halála engem is megrendített. Biztosan a tengerentúl is nagy hatást tett ez a csodálatos író, ezért oly népszerű Önöknél is.

Amit előző levelében a rend őreinek brutalitásáról írt át tudom érezni, hiszen bizonyára Ön is értesült róla, hogy ez esztendő elején [január 3.] a londoni rendőrség a teljes haderejével porig romboltatott a Sidney Streeten egy lakóházat, melyben orosz származású munkások – egyesek szerint anarchisták – barikádozták el magukat. Szerencsétlenek szörnyű tűzhalált haltak. Ez az esemény mélyen megdöbbentett minden jóérzésű szívet a környezetemben. Ezért elhiszem, hogy Önnek, mily’ szokatlanul nehéz lehet nap, mint nap fegyverek és fegyveresek között élnie.


Összehajtható, színes, lithografált térkép

Kedves Paul, képzelje, Robertet meghívták a kontinensre [Európa] egy természettudományos rendezvényre. Volt kegyes és az én utazási költségeimet is magára vállalja, nem tudok neki elég hálás lenni ezért. Most tehát alkalmam nyílik majd közelebbről is megcsodálni Berlin több mint kétmilliósra duzzadt városát. Már most nagyon izgatott vagyok, hiszen sok híradást olvasunk itt arról, hogy a német főváros olyannyira telített lett mára, hogy az élet már élhetetlenné vált benne, ezért hatalmas építkezésbe fogtak, ráadásul az új Operaház megépítése a kultúra újabb kapuját nyitja meg a városnak. Robert ígéretet tett, hogy ellátogatunk majd abba a különleges építménybe is, mely pár hónappal ezelőtt készült el és az évszaktól függően hol “Jégpalotának”, hol “Sportpalotának” nevezik. Ezt feltétlenül látnom kell.


Wiener kleines Witzblatt – Wien, 1911. XVI. évf., 45. sz.

Természetesen az ott élő emberekre is kíváncsi vagyok, érdekel, hogy a Német Birodalomban, hogyan élik meg a negyven éve kikiáltott császárságot. Tudom, hogy a munkásosztály ott is szegénységben van tartva, de ez már olyan politika, melyhez én nem nagyon értek. Reményeim szerint utazást teszünk majd Bécs városában is, és úgy tudom, hogy onnan Budapest is elérhető közelségben van. Köztünk szólva bevallom Önnek, hogy a bécsi és budapesti utazás jobban izgat, mint a berlini. Talán sikerül Robertet rávennem, egy kis kitérőre, hiszen nem minden nap juthat el hazájától ily’ messzire egy magamfajta fehérnép. Remélhetőleg csodálatos utazásban lehet majd részem szeretett fivérem vezetésével, ez ajándék kárpótolhat a sajnálatos módon májusban elszalasztott torinói világkiállítás miatt.

Az Ön által említet leányiskolával kapcsolatban jut eszembe, hogy nemrégiben olvastam az egyik lapban, hogy immár Magyarország törvényben is tiltja, hogy az ipari üzemekben dolgozó munkásnőket éjszakai munkára fogják. Úgy tűnik tehát, hogy az emancipáció menthetetlenül utat tör magának egész Európában is.


Suffragett felvonulás London utcáin, 1911

Drága Paul, sajnos pár napja olvastam a megrendítő Mexikói [a Coliman tűzhányó kitörése, június 7.] eseményekről, melyben másfél ezren pusztultak el nyomorultul. Remélem Önt azon a kontinensen nem éri veszélye ilyesminek, mert ha Önnel bármi baljós esemény is történne, azt én nem heverném ki sohasem. Kérem tehát, hogy vigyázzon testi épségére, és kérem, hogy a bölénybőr bűzének ellenére, a megtett ígértéhez tartsa magát, mi szerint kevesebb szivarvéget csippent le majd ezután a szivarvágójával.

Kedves Paul, azért jó hírekkel is tudom traktálni. Képzelje el, hogy Londontól néhány mértföldnyire a Pompejihez hasonló kiterjedésű római városnak – Verulamnak – kiásatásához fogtak hozzá. Több római villa és lakóház került már napfényre, melyek mind bőven telve vannak házieszközökkel s egyéb régiségekkel, s magas kultúráról tesznek tanúbizonyságot. Mostanában ez tartja lázban a történelem tudósainkat.

Drága, Kedves Paul, nem untatom Önt tovább lelki zaklatottságommal, melynek forrása az Ön hiánya, s gyógyír rá, majd csak fizikai közelsége lehet. Nem akarom keseríteni napjait jajongásommal, de tudnia kell, milliószor áldom annak nevét, ki a szalonban egymásnak bemutatott minket. Tudom, hogy sorsomra pecsét abban a szempillanatban került. Kérem, írjon mielőbb, hogy enyhíthessem betűivel szomorúságom. Vágyakozó barátnéja, Cathy

(Forrás: Digitália / Katilla)

Reklámok

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: