PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 16.

Online betűfelismerés, gyorsan, ingyen

Filed under: Inform Atika — ambrusa @ 12:43


A grafikusok és dizájnerek örök problémája: megtetszik egy inspiráló menüpont, vagy logó… de vajon milyen betűtípust használtak? Hogyan derítsük ki?

A régi szép időkben még a „szemmel tippelés” megoldást használták a grafikusok – mondanunk sem kell, ez milyen hatékonysággal működött. Az internetnek köszönhetően azután olyan mértékben elszaporodtak az elérhető betűtípusok (eddig még senki nem számolta össze mindet, de valószínűleg több százezer; esetleg millió létezik), hogy már nem érdemes találgatni.

Később megjelentek a különböző „betűfelismerő&x148; szoftverek és pluginek, ezek azonban többnyire nagyon drágák (és sokszor megbízhatatlanok is). Szerencsére erre a problémára is van már online és ingyenes megoldás, a mókás nevű „What The Font” nevű weboldal. (Azért mókás, mert rövidítve „WTF”, ami az angol szlengben mást is jelenthet…). Lássuk, hogyan működik!

Nos, az oldal kezelése nagyon egyszerű: bármilyen betűtípus fajtáját kideríthetjük, sőt rögtön ajánlatokat és linkeket is kapunk a letöltéshez; ha nem is a konkrét betűhöz (mert esetleg az fizetős), de egy ahhoz hasonló vagy ugyanabból a betűcsaládból származó verzióhoz. A betűk felismeréséhez egy képre lesz szükségünk: ez lehet fotó, logó, egy weboldal logója vagy bármi egyéb. Csak töltsük fel a képet, vagy adjuk meg a kép URL-jét, és máris indul az elemzés. Ha ki akarjuk deríteni egy webes elem (pl. logó, menüpont stb.) URL címét, és képről van szó (CSS esetében ugyebár felesleges a dolog, hiszen ott könnyen kideríthetjük a használt betűtípust), csak kattintsunk rá jobb egérgombbal, és máris megkapjuk a közvetlen címet. A Techline logó címe pl. ez: http://techline.hu/skins/default/img/techlinelogo.jpg

Le sem kell töltenünk: csak adjuk meg a címet, és a WTF máris kielemzi a képet. A következő képernyőn meg kell adnunk, hogy az algoritmus helyesen ismert-e fel minden betűt: ha valahol korrigálni kell, csak írjuk át a betűket. Ha nagyon kalligrafikus és bonyolult betűtípust akarunk azonosítani, akkor előfordulhat, hogy minden egyes betűt kézzel kell beírnunk: ez sem gond, csak írjuk a megfelelő kép alá a megfelelő karaktert. Ha készen vagyunk, és a képernyőn látható minden karakter alatt a megfelelő betű látható, csak nyomjunk a „continue” gombra, és máris kapjuk az eredményt, és persze a letöltési linkeket a hasonló, esetleg ugyanolyan betűtípushoz.

Ha a keresett betűtípus esetleg fizetős lenne, akkor sincs gond: az oldalon rögtön meg is tudjuk vásárolni. Persze ha spórolni akarunk, akkor inkább az ingyenes alternatívákat érdemes átnézni – a legtöbb esetben eléggé hasonlóak ahhoz, hogy a végeredmény kielégítő legyen. Az sem utolsó szempont, hogy az oldal segítségével megtudhatjuk a keresett betűtípus nevét, így ha van egy óriási fontgyűjteményünk (és melyik grafikusnak nincs?), akkor máris megtalálhatjuk, amire szükség van.

Sőt ha nagyon profinak érezzük magunkat, akkor még egy mókás (ám egyáltalán nem könnyű) online tesztet is elvégezhetünk a WTF segítségével: lássuk, meg tudjuk-e mondani ránézésre, hogy a világ két legnépszerűbb betűtípusából, illetve betűcsaládjából (Arial és Helvetica) éppen melyiket látjuk a képernyőn?

(Forrás: Techline.hu

Reklámok

Hozzászólás »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: