PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 17.

Segítség az online öngyilkossághoz

Filed under: Inform Atika — ambrusa @ 12:58


Egy weboldalra, szolgáltatásra vagy online közösségbe a legtöbbször nagyon könnyen regisztrálhatjuk magunkat. Ha azonban fel szeretnénk számolni virtuális életünk egy részét, szükségünk lesz az AccountKillerre.

Aki használja az internetet, annak sokszor több tucat weboldalon tárolják az adatait, és ha valaki úgy dönt, hogy meg akarja szüntetni egyik vagy másik accountját, bizony kellemetlen meglepetés érheti. Sok oldalon ugyanis rendkívül nehézkes megszüntetni virtuális személyiségünket. Persze vannak olyan weboldalak, ahol jól láthatóan, könnyen hozzáférhetően megtaláljuk az „account termination” vagy valami ehhez hasonló linket, ám léteznek olyan oldalak is, ahol jól elrejtik ezt a lehetőséget, és olyan szolgáltatások is vannak, ahol gyakorlatilag lehetetlen bevégezni online életünket.

Az AccountKiller oldal arra vállalkozik, hogy összegyűjti, milyen lépések szükségesek egy-egy regisztráció megszüntetéséhez, és csoportosítja a weboldalakat aszerint, mennyire nehéz ennek a műveletnek az elvégzése.


Az AccountKiller összegyűjtötte a közvetlen hivatkozásokat a regisztrációk törléséhez

A főoldalon a legnépszerűbb weboldalakat találjuk, zöld, szürke és fekete négyzetekben, ahol a színek rendre azt jelölik, hogy könnyen, nehezen vagy egyáltalán nem lehet törölni magunkat az adott weboldalról.


Színek jelzik, hol könnyebb, hol nehezebb megszüntetni a regisztrációnkat

Az oldalak neve alatt láthatjuk, pillanatnyilag hány aktív felhasználójuk van, és a linkre kattintva részletes leírást kapunk arról, milyen lépéseket kell megtennünk, ha el akarjuk magunkat és minden nyomunkat tüntetni az oldalról. A legnépszerűbb oldalak között jócskán találunk szürkével és feketével jelölt helyeket, így például ha egyszer regisztráltuk magunkat a 600 millió felhasználót számláló Skype-on vagy a 200 milliós közösséggel rendelkező iTunes-on, örök életre megmarad az accountunk.


A fekete listás oldalakon örök életünk lesz

Egy külön listában, a Blacklisted sites-ban találjuk azokat az oldalakat, ahonnan nincs menekvés. Érdemes tanulmányozni a felsorolást, és jól meggondolni, mielőtt ezeken az oldalakon regisztrálnánk. Az előbb említett két szolgáltatáson kívül ide tartozik például a Digg, az ImageShack és a WordPress is. Persze vannak jó példák is, ezeket a Whitelisted sites lapon találjuk. Meglepő, de a személyiségi jogok megsértésével gyakran hírbe hozott Microsoft, Google és Yahoo számos szolgáltatása szerepel ebben a listában, azaz nagyon egyszerűen tudjuk törölni például a Hotmail-, az MSN- vagy a Gmail-accountunkat. Az AccountKiller adatbázisa folyamatosan frissül, és a látogatók megjegyzései, hozzászólásai alapján azonnal értesülhetünk arról, ha valahol egyszerűbbé vált vagy éppen nehézkesebb lett törölni magunkat.

(Forrás: Techline.hu / Gyarmati László )

Reklámok

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: