PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. június 24.

Megjelent a Firefox 5

Filed under: Inform Atika — ambrusa @ 15:56


Amint arra számítani lehetett, a Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy elkészült a Firefox legújabb, 5.0-s verziója. A böngésző kicsit gyorsabb elődjénél és kevesebb erőforrással is beéri.

A vártnál néhány nappal korábban vált elérhetővé a Firefox 5.0, amelynek immár letölthető a magyar nyelvű verziója is. Nagy újításokra nem kell számítani, a fejlesztők inkább apróbb finomításokat végeztek. A program ezeknek köszönhetően még gyorsabb lett és még kevesebb memóriát igényel. Emellett a Mozilla munkatársai számos biztonsági hibát is befoltoztak és a szoftver immár támogatja a honlapokon a CSS-animációk lejátszását. Ez a technika lehetővé teszi a webes fejlesztők számára, hogy CSS-animációkat integráljanak az oldalakba anélkül, hogy ehhez Flash-tartalmakat, videókat vagy más hasonló elemeket kellene felhasználniuk. Mindez azt eredményezheti, hogy a webes fejlesztőknek jóval kevesebb időbe és munkába kerül majd az egyes portálok létrehozása, illetve hogy az animációk a kevésbé erős hardvereken, például az okostelefonokon is zökkenőmentesen lejátszhatók lesznek.

A Firefox 5.0 az előző változatoknál gyorsabban futtatja a JavaScripteket, ráadásul a háttérben található megnyitott ablakok is kevesebb erőforrást emésztenek fel. A fejlesztők ugyanakkor biztonsági okokból kikapcsolták a WebGL-ben a Cross-Domain textúrák támogatását. Ez a funkció a jövőben mindegyik Firefox-verzióban deaktiválva lesz.

A program a korábbi kiadásoknál jobban támogatja az XHR, a MathML, az SMIL, a Canvas és a HTML5 webes szabványokat. A Windowson, a Linuxon és a Mac OS X-en futtatható változat mellett megjelent a Firefox 5 Mobile for Android is. Utóbbi ugyanazt a a böngészőmotort használja, mint az asztali változatok. Ezenkívül elérhetővé vált a Firefox Add-On SDK fejlesztőcsomag ás az Add-On Builder nevű kiegészítő bétaváltozata is. A cél az, hogy a jövőben még egyszerűbben elkészíthetők legyenek a Firefox kiegészítői.

A korábbi bejelentéseknek megfelelően még az idén várható a Firefox 6 és a Firefox 7 megjelenése. Ezekkel kapcsolatban a Mozilla munkatársai annyit árultak el, hogy a céljuk az, hogy még egyszerűbbé tegyék a felhasználók számára böngésző kezelését. Az ötletek között felmerült, hogy különböző színekkel látnák el az egyes online keresőket, így az internetezők azonnal látnak, hogy éppen a Google vagy a Bing az aktív keresőjük.

A Mozilla Alapítvány február végén jelezte, hogy a Chrome-fejlesztők példáját követi és még az idén elérhető lesz a Firefox5, 6 és 7 is. Később kiderült, hogy akár 6 hetente új Firefox-verzió jelenhet meg. Mitchell Baker, a szervezet első embere május közepén úgy nyilatkozott, hogy még több közösségi funkció kerülhet a népszerű böngészőbe.

(Forrás: Sg.hu / Berta Sándor)

Reklámok

2 hozzászólás »

  1. Hát gyerekek! Ez a kisebb memóriaigény és a nagyobb sebesség tényleg jó! De az hogy az előző kiegészítők nem mind kompatibilisak, az már nem annyira..Minek olyan sűrűn új verziót csinálni majd, ha a hasznos bővítmények meg esetleg elvesznek?

    hozzászólás Szerző: Névtelen — 2011. július 3. @ 16:25

  2. A kisebb memóriaigény és a gyorsaság, valóban jó dolog. Állítólag a hibajavítások miatt jön ki mindig egy új alverzió és a biztonsági rések foltozgatása miatt. Én kipróbáltam az 5-ös foxot. Kicsit még szoknom kell a felületet, mert picit átrendezték. (Katilla)

    hozzászólás Szerző: Tudásközpont — 2011. július 3. @ 16:31


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: