PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2011. november 2.

Fischer, Peter: Az első 100 nap a főnöki székben – Hogyan lehetünk sikeresek vezetőként? Mérték Kiadó, Budapest, 2011, 212 o.

Filed under: Könyvajánló — ambrusa @ 14:49

Fischer, Peter: Az első 100 nap a főnöki székben
– Hogyan lehetünk sikeresek vezetőként? Mérték Kiadó, Budapest, 2011, 212 o.

A világ nagyobb cégeinél a vezető beosztásúak általában két-három évente új munkahelyre igazolnak – állítja könyvében Peter Fischer közgazda és pszichológus, egy hamburgi székhelyű nemzetközi tanácsadó vállalat ügyvezető igazgatója. És mindez történik: tisztán szakmai alapon.

A megújulásra és persze profitra törekvő cégeknek vannak elvárásaik vezető munkatársaikkal szemben, s jól képzett, kreatív, a szakmájukban megbecsült vezetőknek vannak elvárásaik a cégekkel szemben. A két kívánalom folytonos keresgélése és találkozása generálja a sűrű vezetőváltást, aminek gyakorisága a vállalati hétköznapokban manapság a vállalati lét természetes részének tekinti az ilyen mozgásokat.

A Booz Allen Hamilton Stratégiai és Tanácsadó Intézet a világ 2500 legnagyobb és a tőzsdére is bevezetett cégénél elemzi az igazgatótanácsi jövés-menéseket, statisztikájuk szerint e cégeknél évente minden hetedik igazgató mozdul, és nem csak egy-egy ember, hanem – hokinyelven szólva – gyakran egész cseresorok. S ahol van felfelé, ott természetszerűen lenni kell lefelé-nek is. Hogyan lehet maximálisan teljesíteni ilyen permanensen stresszes állapotban? Hogyan lehet úgy felkelni reggel, hogy meglehet, estére már nem én vagyok az igazgató? És hogyan lehet olyan állandó ugrásra kész állapotban tartani magunkat, hogy felismerjük és elcsípjük a pillanatot, amikor nekünk kell kezdeményezni a rajtot valamely konkrét irányba?

Az első 100 nap a főnöki székben – Hogyan lehetünk sikeresek? című kötet mindeme kérdésekkel foglalkozik, s hogy nem rosszul, arra utal az a nyilvánvaló tény, hogy elsősorban Németországban, de a világ más részein is az 1995-ös első óta rengeteg kiadást ért meg Peter Fischer könyve. A szerző tételsort állított össze: milyen stratégiákat alkalmazhatunk a tökéletes rajtolás érdekében, hogyan elemezhetünk a pillanat tört része alatt egy-egy helyzetet, s hogyan befolyásolhatjuk kedvezően a légkör alakulását. Segít megismerni és elsajátítani olyan fogásokat, amelyek segítségével magunk is, munkatársaink is megtalálhassák helyüket az új csapatban. Peter Fischer felvezetésében hét alapelem és számos ellenőrző tesztkérdés révén válnak világossá a sikeres vezetőváltás tényezői.

A szerző hangsúlyozza, hogy saját kutatásai és megfigyelései megerősítik a könyv jóslatát a felelős beosztású munkavállalók felgyorsuló cseréjéről. Mint írja: „A vezető állásúak jelenleg átlagosan három-négy évet töltenek beosztásukban, ám ez az időtartam egyre rövidül. Vezetői posztokon már kétévenként új arcokat láthatunk olyan dinamikusan fejlődő ágazatokban, ahol gyakrabban szükséges a szervezeti változtatás. A vezetőváltást napjainkban sokszor a változtatási folyamatok kellős közepén hajtják végre, ami fokozza a lépés drámai és idegölő jellegét. A globalizációnak köszönhetően megváltoztak a vezetőváltás nemzetközi összefüggései is.”

A szerző a jelenséget olyan nagy cégektől vett példák sorával szemlélteti, mint a német Telekom, a Volkswagen Művek, a müncheni Rück cég, a BMW, a Merck Gyógyszergyártó Vállalat, a Francia Peugeot Autógyár vagy az amerikai gyógyszerkonszern, a Pfizer.

Gondolom, nálunk azért még szokni kell ezt a tempót. És nem árt sűrűn lapozgatni közben Peter Fischer idevágó „bibliáját”.

Kölcsönzési információ: OPAC
(Forrás: Könyvjelző. VII. évf., 6. szám, 2011. június, 75. o. / D. L.

Reklámok

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt kedveli: