PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2016. február 5.

Szíria: Élet a bombák közé csempészett könyvek között…

Filed under: Kaleidoszkóp, Tudásközpont — ambrusa @ 13:27

Damaszkusz tartomány szívében, Daraja városában önkéntes szír fiatalok nyitottak könyvtárat. A menedékhelyen a papír illata a robbanószerek porával keveredik. S miközben Damaszkuszt körbeveszik az Assadot támogató erők, fiatal önkéntesek rendezik, osztályozzák és számozzák nap mint nap a város romjai alól kimentett könyvek ezreit. A könyvtár két és fél éve működik egy félig beomlott épület pincéjében. „Mikor már mindent elvesztettünk, csak a kultúra marad” – meséli a 23 éves Ahmad, ennek a szokatlan földalatti kulturális helynek társ-alapítója és szóvivője.

„Körülbelül 11 000 arab és külföldi szépirodalmi, filozófiai, teológiai könyvünk van, amit a látogatók ingyen olvashatnak és kölcsönözhetnek. Péntek kivételével minden nap nyitva tartunk reggel 9 és délután 5 óra között.” – A körülmények bizonytalanok, nincs villany, a könyveket gyertyafénynél, a hideg ellen vastagon felöltözve olvassák a látogatók. A művek témánként, ABC-rendben sorakoznak a hatalmas, fából készült polcokon.

„A 2011. márciusi Assad elleni felkelés és az azt követő háború előtt keveset olvastam. Ez az elhúzódó tragédia paradox módon közelebb vitt minket a könyvekhez. Olyan ez, mint amikor őrült szükségünk támad arra, hogy a borzalomtól megtisztítsuk a fejünket (…) Negyvenen jöttünk össze barátok, volt egyetemista társak, aktivisták és harcolók azzal az ötlettel, hogy bejárjuk a város negyedeit és ásóval, furgonnal felszerelkezve összegyűjtsük a leomlott házak alatt eltemetett könyveket. Valamit létre akartunk hozni, miközben minden összeomlik körülöttünk.”

Minden megmentett könyvön szerepel egy szám és a tulajdonos neve, hogy „ha a háborúnak egyszer vége lesz, vissza tudjuk neki adni”. Szimbolikus hozzájárulás ez az örökség megvédéséhez, miközben az országban mindenütt Daech dzsihadistái fosztogatják és rombolják az antik emlékeket.

„Az olvasóink nagyon keresik a regényeket és a verseket (…) a legtöbbet kölcsönzött könyv Paulo Coelho Alkimistája. (…) A kijárás veszélyei miatt a nők nem látogatják a könyvtárat, de férjeik nekik is visznek könyveket. Van egy gyerekkönyv-részlegünk is.” – Váratlan fordulatként az Assad ellen harcolók is egyre szorgalmasabban járnak a könyvtárba.

„Eleinte önkéntesként segítettem a könyvek kiásásában, aztán egyre többet kezdtem olvasni. Hetente legalább kétszer megfordulok itt…” – mondta a 23 éves Ayman Abu al Bara’a, aki 2012-ben hagyta ott gazdasági tanulmányait, hogy fegyvert fogjon Assad ellen. „A háború eltávolított a tudáshoz való hozzáféréstől. Úgy döntöttem, hogy a könyvek segítségével térek vissza. Gyakran a harcvonalban is olvasok. Segít, hogy ember maradjak.”

(A cikk magyar nyelvű tömörítményét Kordéné Csikós Éva, a PTE Egyetemi Könyvtár munkatársa adta közre
Forrás: En Syrie, des passeurs de livres sous les bombes. In: Le Figaro, 2016. február 5.)

Forrás: PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont – Kaptárpécs Blogja)

 

Reklámok

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: