PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (Esemény Blog)

2016. május 4.

Kiállításmegnyitó: “Jöjjön-e forráshoz, egészséget lel itt” – Gyógyító vizek és fürdőkultúra

Filed under: időgép, Kaleidoszkóp, Mozi, Tudásközpont — ambrusa @ 15:03

2016. április 27-én új időszaki kiállítás nyílt „Jöjjön-e forráshoz, egészséget lel itt.” Gyógyító vizek és fürdőkultúra címmel a Klimo Könyvtárban. A megnyitón Szellőné Fábián Mária általános főigazgató-helyettes köszöntötte a vendégeket, majd a Pécsi Sz. C. Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola kórusa Halmi Gábor vezetésével előadta a Tavaszi szél vizet áraszt és A hévízi tóra süt a napsugár című dalokat. A kiállítást Dr. Varga Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának docense, a Magyar Balneológiai Egyesület vezetőségi tagja nyitotta meg. Dezső Krisztina könyvtáros-muzeológus ismertette a kiállítás részleteit, valamint néhány különlegességet mutatott be az érdeklődő közönség számára.

Kiállításmegnyitó 2016

A Balneológiai Társaság 125 éves jubileumához kapcsolódó kiállítás, a magyarországi és kiemelten a baranyai gyógyfürdőket, a balneológia szakirodalmát és a gyógyító vizeket, fürdőéletet kívánta bemutatni több mint 250 darab könyv és képeslap, illetve több mint félszáz kiegészítő tárgy segítségével. A kiállítás legrégebbi, 1714-ben kiadott kötetétől kezdve, a napjainkban megjelent szakirodalom is megtalálható.

Az első vitrinekben a római és török fürdők, a magyar gyógyfürdők, ásványvizek és gyógyhelyekről szóló irodalmát mutattuk be, a Balneológiai Egyesület kiadványai és néhány működési dokumentuma mellett.

Tematikus vitrinekben kerültek bemutatásra a Monarchia cseh- és osztrák gyógyfürdői (Marienbad, Karlsbad, Baden bei Wien), erdélyi gyógyfürdők (Buziás, Marilla, Parajd, Szováta, Herkulesfürdő), felvidéki gyógyfürdők (Borosznó, Szliács, Pöstyén, Trencsénteplitz, Bártfa, Koritnicza). A kiállítás következő egységében a magyarországi fürdőket mutattuk be: Hévíz, Budapest fürdői, Balaton, Balatonfüred, Harkány, Sikonda.

A klimatikus és tengeri üdülőhelyek bemutatásával a gyógyulási, üdülési lehetőséget keresők újfajta gyógyhelyekre is eljuthattak. A vitrinben a tátrai, mátrai klimatikus gyógyhelyek mellett az Adriai fürdőhelyek: Abbázia, Crikvenica kerültek bemutatásra.

A földszinti kiállítótérben a fürdőhelyi divatot, a fürdőruhák változásait, a gyógyfürdők mindennapi életét mutattuk be a szórakozási lehetőségekkel: étterem, zenepavilonok, vásárlási lehetőségek, színház, parkok.

A legtöbb gyógyvizet palackozva is forgalomba hozták. A tárlókban az ásvány- és gyógyvizekről is látható egy összeállítás. Az ásványvizek mellett gyógyvízminták is láthatóak budapesti, sikondai, harkányi és hévízi kutakból.

Kiállított könyvek és tárgyak

A gyógyfürdők, fürdőhelyek látogatói között szép számmal találunk művészeket is. Az irodalomban, zenében, filmben is megjelenik a fürdőélet, a fürdővárosok szerepelnek helyszínként egy-egy irodalmi vagy filmalkotásban. Sok írónk, művészünk ihletet, nyugodt környezetet kapott a gyógyhelyektől: Jókai Mór vagy Móricz Zsigmond több művét is Balatonfüreden, illetve Hévízen írta. Csáth Géza pedig fürdőorvosként dolgozott több évadon keresztül a magyarországi gyógyfürdőkben, a kiállításban egy általa írott képeslap látható, melyet Stószfürdőről küldött.

A kiállítás a Klimo Könyvtár (Pécs, Szepesy u. 3.) épültében 2017. március 31-ig tekinthető meg.

A megnyitón készült fotók ide kattintva érhetők el.

(Forrás: PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont)

 

 

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: